Domus Heres. Regulering van de huurmarkt.

De afgelopen maanden zijn we druk geweest met de nieuwe regelgeving omtrent onze portefeuille huurwoningen. Heeft de nieuwe Wet Betaalbare Huur ook consequenties voor de woningen van Domus Heres? Daarbij hebben we prettig samengewerkt met oud-collega Thijs Meyer.

Aanleiding voor de overheid om deze wet te gaan invoeren is onder andere omdat de afgelopen jaren in vooral de steden huurprijzen enorm zijn gestegen en er veel (starters)woningen zijn opgekocht door (kleine particuliere) beleggers. Volgens de overheid is reguleren van de huur hier het antwoord op. Die regulering bestond al voor sociale huurwoningen, woningen tot circa 148 punten en 808 euro, maar straks ook voor de middenhuur. Dit middensegment tot 187 punten is straks ook gebonden aan een maximale huurprijs tot 1.129 euro. Voor voldoende punten spelen oppervlakte, duurzaamheid en WOZ-waarde een grote rol.

In theorie lijkt dit allemaal erg redelijk. Zeker als je nagaat dat er voor torenhoge prijzen studio’s in steden verhuurd worden waar je je hond nog niet achter zou willen laten. Met vaak achterstallig onderhoud, minimaal oppervlak en vooral niet vriendelijke voor je energierekening, die er vaak nog bovenop komt. In dit voorbeeld zouden de meeste woningen ook nooit boven het huidige puntenstelsel uitkomen, maar het was aan de huurders zelf om hier werk van te maken. Een stimulans voor verhuurders om een degelijke, duurzame(re) woning te verhuren lijkt mij een stap voorwaarts. 

Echter wordt er wel voorbij gegaan aan het animo voor professionele beleggers om in dit middensegment (in nieuwbouw) te blijven investeren. Want wordt er straks nog wel gebouwd als je met de inkoopprijzen (op basis van oa dure van grond- en bouwkosten en financiering) gewoonweg niet tot een businesscase met reëel rendement komt. We zullen zien! Ondanks dat wij bezwaren zien voor deze nieuwe wet, is het fijn en positief te kunnen concluderen dat onze huurprijzen voldoen aan de toekomstige regelgeving en gemiddeld zelfs 10% zelfs onder het toegestane maximum zit. Iets om trots op te zijn! Bij de vastgoed ontwikkelingen via ons zusje Donare zullen we altijd rekening blijven houden met een passende prijs-kwaliteit verhouding. Ook waar we spreken met andere ontwikkelaars die (een deel van) hun nieuwbouw programma als woningbelegging wensen te verkopen.

Ik hoop van harte dat onze kinderen later een woning kunnen krijgen. Qua aanbod en prijs. En dat er genoeg ontwikkelaars blijven die zich hard willen maken om nieuwe woningen te blijven realiseren. Dat we, hoe Nederlands ook, niet blijven doorslaan in bureaucratie en bij alles het braafste jongetje van de klas willen zijn. Maar echt veel vertrouwen heb ik er nog niet in, zolang deze regelgeving uit dezelfde hoed komt van de man die onze dochters adviseert een rijke vriend te zoeken, als zij geen huis kunnen kopen of huren…

 

Monique van Vliet

 

Vorige
Vorige

Ovis Invest. Sponsoring lokale sport.

Volgende
Volgende

Donare. Locatieontwikkeling anno 2023.