Ovis Invest. Gelukkig nieuwjaar!

Allereerst de beste wensen voor 2024!

We kunnen vanuit Ovis Invest terugblikken op een dynamisch jaar waarin in samenwerking met vele anderen mooie activiteiten ontplooid zijn.

We verdiepten ons het afgelopen jaar in zaken als mindset (groei, waarde en flexibel vs star en stilstand), liquiditeiten (oa rente, inflatie en belastingen), distressed items (markt, ondernemer, asset), businessmodellen (willen, kunnen, durven veranderen, bedrijfsblindheid, opvolging) en spreiding van activiteiten (1 categorie of geografie is niet heilig).

Qua vastgoed en woningontwikkeling is duidelijk dat via politiek en media de visie, regelgeving en oplossingsrichtingen voor de toekomst nog niet voldoende wortel schieten. En dat ruim 10 jaar na de vorige financiële en vastgoed crisis er velen nog steeds niet geleerd lijken te hebben. Te eager, te duur en met veel geleend geld ingestapt in allerlei activiteiten en vervolgens in de knel komen, getuige enkele recente faillissementen en disposities in onze branche.

Via onze dochterondernemingen Donare (ontwikkelaar) en Domus Heres (belegger) houden we ons bezig met woningvastgoed in Nederland. Omdat wonen nu eenmaal een basisbehoefte is die vervuld moet worden. Met een klein team richten we ons op locaties in de regio Utrecht waar we nieuwbouw ontwikkelen. Momenteel wordt aan diverse plannen gewerkt in de range van 50 tot 100 woningen per locatie. Veelal met het oog op toekomstige toevoeging van betaalbare huurwoningen aan de woningmarkt en de portefeuille van Domus Heres.

Onlangs is tevens onze woningbeleggingsportefeuille qua structuur verder geoptimalseerd, welke er - met nog langlopende lage rentes, een loan to value van minder dan 50% en huren die zich onder de punten- en markthuur bevinden - zeer prettig voor staat. Vanwege het aanbrengen van nog meer focus is een aantal goed verhuurde bedrijfpanden de laatste maanden afgestoten. Om ook te investeren contrair aan het qua politiek en regelgeving voor ondernemers niet altijd gunstige klimaat in Nederland is geparticipeerd in diverse vastgoed ontwikkelingen over de grens. Zo is bijvoorbeeld een woningproject op Ibiza afgelopen oktober gestart.

Dat gebiedsontwikkeling ook een vak apart is hebben we het laatste jaar weer mogen ervaren. Zo heroverwegen we ons aandeelhouderschap in een van de grotere toekomstige ontwikkellocaties in Nederland waarmee we al jaren in voorbereiding zijn. Lobby, coalitievorming, samenwerkingsafspraken, strategie, programmering, financiële modellen en planologie zijn zomaar enkele aspecten die daarbij komen kijken. En een lange adem want nog jaren te gaan alvorens te komen tot concreet resultaat. Ondanks de intellectuele uitdaging van een dergelijke opgave, staat het ontbreken aan resultaatgerichtheid soms haaks op de doelstellingen en de wens tot voortgang van ons als ondernemer.

Ten aanzien van bedrijfsinvesteringen maken we onderscheid in directe en indirecte investeringen. MKB Participaties houdt zich bezig met de directe investeringen. Momenteel wordt bij diverse deelnemingen gewerkt aan de strategie, optimalisatie, add-ons, etc. Tevens zijn een aantal nieuwe proposities in behandeling. Vaak begint dit met vragen uit het eigen ondernemersnetwerk en leidt een kop koffie of vrijblijvend advies tot meer. Voor wat betreft de indirecte investeringen via veelal private equity fondsen of financieringen zijn de laatste periode diverse uitbreidingen gedaan. Ook daar staat diversificatie over meerdere sectoren, geografieën en strategieën centraal.

Verdergaande investeringen in kunst werden vorig jaar ingeluid met een bezoek aan New York en dit jaar aan Shanghai. Dit begint zich inmiddels te vormen tot een mooie collectie van aansprekende, unieke en internationale werken. Waarbij artistieke en financiële waarde hand in hand gaan. In 2024 zal deze collectie verder worden aangevuld en gestructureerd. Afgelopen jaar is een verdergaande samenwerking aangegaan door onder andere de aanhuur van een pand aan de Prinsengracht waar vandaan ook diverse exposities en netwerk events plaatsvinden.

Ook vrijwilligerswerk en sponsoring kwamen in 2023 ruimschoots voorbij. Zo is zowel tijd, middelen als netwerk besteed aan het nieuwe inloophuis van MeRecovery in Zeist. Voor jongeren met een eetstoornis, en hun naasten. Daarnaast zijn diverse ondersteunende VVE activiteiten verricht. En qua sponsoring zijn nieuw afspraken gemaakt met tennis- en padelvereniging Shot Zeist, Zeister voetbalvereniging Jonathan en voetbalclub WSC Waalwijk.

Bijvoorbeeld de gezinsreis afgelopen zomer naar Azie, maar ook samenzijn met familie en vrienden deze kerstperiode geven rust, ruimte en inzicht. Ook door allerlei omstandigheden zoals geboorte, ziekte, overlijden is het besef maar al te groot dat we zowel persoonlijk als zakelijk tevreden en dankbaar mogen zijn. Het relativeert om vaker genoegen te nemen met eenvoud en zorg voor en omzien naar elkaar als belangrijke persoonlijke en zakelijke leidraad te kiezen voor 2024.

Allen dank voor de samenwerking. Graag zien en spreken we jullie weer in dit nieuwe jaar!

Menno Schapendonk

Vorige
Vorige

Donare. Centrumlocaties Zeist.

Volgende
Volgende

Ovis Invest. Donatie nieuw inloophuis Zeist.